Hvad er Microsoft Dynamics NAV / Business Central?
Dynamics NAV, som fra 2019 hedder Business Central 365, er en IT-schweizerkniv, som konstant udvides med nye værktøjer og muligheder. Dynamics NAV (tidligere Navision) er en IT-platform, som er en del af Microsofts økonomi system. Det er et såkaldt ERP-system (Enterprise Ressource Planning), som er beregnet til at administrere ressourcerne i en virksomhed.
Dynamics NAV er designet til at blive tilpasset, og udvidet efter jeres behov som virksomhed, dvs. at systemet passer lige godt uanset om I er en produktionsvirksomhed med 100+ ansatte, eller en mindre servicevirksomhed med 5-10 ansatte, eller endda en webshop med to mand. Der findes tillægsløsninger, apps og mere, som tager højde for netop de udfordringer, I har som virksomhed.
Dynamics NAV kan varetage funktioner for alle typer af produktions-, handels- og servicevirksomheder indenfor både salg, indkøb, produktion, logistik, bogføring, økonomi og meget mere, og det kan binde alle de nødvendige funktioner sammen i et sammenhængende system, som er tilpasset den individuelle bruger.
Ideen bag Dynamics NAV er at det binder virksomhedens forskellige funktioner og afdelinger sammen i ét system, som giver en væsentligt større overskuelighed for alle involverede parter, og det kan også positivt påvirke virksomhedens mulighed for at ligge strategier og effektivisere arbejdsgange internt.
Men det helt store plus ved NAV er, at det kan skræddersyes, ændres og integreres med næsten alle teknologier og systemer, så det passer til jeres virksomhed.
Hvad ser brugeren ?
Når man beskriver Dynamics NAV, så bliver det hurtigt meget abstrakt, men lad os få det ned på jorden. Hvis du er en bruger i programmet, så vil du få præsenteret det, der er væsentligt i forhold til dine arbejdsopgaver.
Når en bruger logger ind, så har de deres egen personlige brugerflade, som er tilpasset deres funktion i virksomheden. Den personlige brugerflade skal give brugeren et overblik over opgaverne, nødvendigt statistisk materiale og med en integration til Outlook (Microsofts e-mail system), som gør det muligt at sende interne beskeder, notifikationer og påmindelser til kollegerne.
Brugerfladen er intuitiv og genkendelig for alle der er vant til at arbejde med Microsofts Office-suite programmer, og det gør det nemt og hurtigt at løse sine opgaver, og få dem sendt videre i systemet.
Hvad betyder det i praksis?
Lad os opstille et eksempel på, hvordan Dynamics NAV kan fungere for en virksomhed.
En sælger åbner sin konto, og får sin CRM-orienterede (Customer Relations Management) brugerflade vist. Sælgeren ringer til en kunde eller følger op på et tilbud. Når ordren kommer ind, så sender han den videre til lageret, hvor lagermedarbejderen åbner sin brugerflade og får at vide, hvor på lageret ordren befinder sig. Imens han finder produktet, så printes der fragtlabel og faktura. Ordren pakkes og chaufføren tager den med, og afleveringslokationen markeres geografisk, så de både hos lager og kundeservice ved hvornår pakken er afleveret - den information opdateres med det samme.
Efter pakken er pakket, opdateres lagerbeholdning og indkøberen informeres om, at de er ved at løbe tør for produktet, så han kan bestille nye hjem. Medarbejderen logger sin arbejdstid på en håndholdt mobil enhed, fx en iPhone, og han tjekker ud, når arbejdsdagen starter og ender.
Den finansielle information fra transaktionen sendes til bogholderen, som kan føre regnskabet, afregne med leverandører og udregne lønnen til alle trin i virksomhedens fødekæde. Øverst oppe får chefen præsenteret en overordnet statistik over omsætningen og udgifterne, så han kan prioritere og lede med den nødvendige viden.
Alt dette foregår indenfor et enkelt system, og der kan sagtens bygges langt flere funktioner på, for intet er sat i sten med Dynamics NAV.
Hvis du gerne vil blive klogere på, hvad Dynamics NAV kan gøre for din virksomhed, så ring til os på 88 16 88 10 og hør nærmere.
Hvorfor lige Dynamics NAV?
Læs mere om fordelene ved Dynamics NAV, og hvorfor det er den rigtige ERP-løsning for din virksomhed!
Hosting eller on premise ?
Læs mere om mulighederne, både hvis du gerne vil have eget datacenter eller hostet din ERP-løsning.