Indsendt af admin den man, 01/14/2019 - 10:38

Hvis du kører på en ældre C5-løsning, så har du sikkert nogle presserende spørgsmål til, hvad du skal gøre, nu hvor Microsoft stopper supporten til dit system. Det har vi heldigvis svaret på!

Microsoft er i gang med at udfase C5 2012 (og tidligere versioner), da det er gået hen og blevet forældet, og det skaber nogle tekniske-og brugervenligheds-begræsninger, f.eks. med integration til andre programmer, cloud-hosting og meget mere.

Derudover, så ønsker Microsoft at ensrette og forsimple deres udbud af ERP-software internationalt, og derfor har de henover de seneste år udvidet deres Dynamics 365 Business Central (det tidligere Navision/NAV) med flere nye versioner, som egner sig rigtig godt til små-og mellemstore virksomheder, men som alle sammen er på samme tekniske platform.  

Hvad med nyere versioner af C5?

De nyere versioner af C5 er på samme tekniske platform som Dynamics 365 Business Central, så derfor er det altså kun tidligere versioner (2012 og før) der udgår.

Microsoft stopper supporten til programmet, så derfor giver det rigtig god mening at komme videre til ny løsning – heldigvis, så er det ikke så svært. Microsoft har bevidst gjort det ret ligetil, da det selvfølgelig er i deres interesse at beholde eksisterende kunder i deres system.

Hvor længe kan jeg bruge min C5-løsning?

Det afhænger af flere faktorer, herunder din leverandør og din licens. Men, som udgangspunkt så udløb den officielle support til C5 2012 pr. d. 1. januar 2019, dvs. at der ikke kommer flere opdateringer fra Microsoft.  

Hvis du ejer din egen licens, så kan du fortsætte med at bruge programmet så længe du ønsker, men den manglende support vil sandsynligvis gå hen og blive problematisk før eller siden, så derfor giver det god mening at skifte til en anden løsning i tide – inden det bliver et problem.

Hvad skal jeg skifte til?

Vores anbefaling er, at du skifter til en Dynamics 365 Business Central-løsning, enten som en Cloud eller hostet løsning, da det vil ligge tæt op ad en C5-løsning, men tilbyde langt bedre skalérbarhed og flere muligheder.

Er det svært at skifte?

Slet ikke. Microsoft har gjort det nemt, da det netop er deres plan at deres nuværende C5-kunder skal skiftes over på en Business Central-løsning, hvilket også er grunden til at nyere versioner af C5 er det eksakt samme som en Business Central-løsning. 

Bliver det dyrere?

Det bliver det med al sandsynlighed ikke, og med en Business Central-løsning er du også fremtidssikret, hvis virksomheden vokser og opgaverne bliver mere komplekse, fordi du kan udbygge funktionaliteten væsentligt på din løsning, hvis det er nødvendigt.  

NB: Når du skifter til en Business Central-løsning, ændres dine samtidige brugere til navngivne brugere, hvilket er en afgørende forskel, som man skal være opmærksom på.

Hvad kan jeg få i Business Central?

Microsoft tilbyder i øjeblikket to overordnede løsninger, en cloud-version og en lokalt hostet version, men der er naturligvis flere underinddelinger, så du kan få en løsning der passer til dine behov, uden at betale for noget unødvendigt.

Version 1: Cloud

Pr. d. 2. april 2018 har Microsoft frigivet første version i en ren cloud baseret udgave. Denne første nye version som hedder Dynamics 365 Business Central (Cloud), er kendetegnet ved følgende:

 • Denne version kører kun på Microsofts servere, som går under navnet Microsoft Azure.
 • Den kan kun køre på en Internet baseret Klient (der skal ikke installeres nogen klient på din computer).
 • Fordi løsningen ligger på Microsofts Servere kan der ikke laves funktionelle ændringer (tilretninger) i basis-funktionerne i løsningen.
 • Microsoft opdaterer løbende løsningen.
 • Der kan laves tilføjelser til løsningen via det som hedder Extensions. Når Microsoft opdaterer kernen løbende, kan der opstå behov for at extensions skal renoveres/opdateres efter en kerne-opdatering for at fungere.
 • Licensstrukturen er ren lejebaseret, dvs. at man betaler et månedligt gebyr pr. bruger.

Licensmæssigt skal man vælge om (Cloud)-løsningen er Basic, Essentials, eller Premium:

 • Basic er en yderst begrænset version, som kun har adgang til økonomi kernefunktioner.
 • Essentials giver adgang til avanceret funktionalitet, med undtagelse af Premium-funktioner.
 • Premium giver adgang til avanceret funktionalitet indenfor Serviceordrestyring og produktionsstyring.

Version 2: on premises

Pr. den 1. oktober 2018 har Microsoft frigivet den nye version af Dynamics NAV i den form som vi tidligere har kendt den. Løsningen skifter navn til Dynamics 365 Business Central (On Premises). Denne nye version er kendetegnet ved følgende:

 • Denne version kan køre på dine egne servere
 • Den kan køre i vores Hosting Center specielt designet til løsningen.
 • Fordi løsningen ligger hos dig eller os, så har vi adgang til at lave funktionelle ændringer i løsningen, ligesom i det tidligere Dynamics NAV.
 • Den kan køre på både den installerede klient og den internetbaserede klient.
 • Microsoft opdaterer ikke løbende løsningen.
 • Der kan som tidligere laves tilføjelser til løsningen.
 • Licensstrukturen er ejebaseret, dvs. at man køber licensen, og derefter betaler man et årligt gebyr for at have adgang til nye versioner af løsningen.

Licensmæssigt skal man vælge om (On Premises)-løsningen er Essentials, eller Premium:

 • Essentials giver adgang til avanceret funktionalitet med undtagelse af Premium-funktioner.
 • Premium giver adgang til avanceret funktionalitet indenfor Serviceordrestyring og produktionsstyring.

Fik du svar på dine spørgsmål?

Vi håber, at vores blog gav dig svar på de fleste af dine spørgsmål i forhold til C5, men hvis du har yderligere spørgsmål, eller hvis du vil videre til en ny løsning, så ring til os og hør nærmere om mulighederne. 

Tags